10 עצות למתגרש

10 עצות למתגרש
  1. פנו לקבלת ייעוץ/ליווי משפטי מעורך דין- זהו הצער הראשון והחשוב ביותר שיש לעשות. לא לנסות להסתדר לבד, לא להסתמך על חברים / דודים / שכנים ועל סתם כאלו שעברו גירושין. "אצלינו" כולם "מומחים". כל מי שעבר אי פעם גירושין או מי שמכיר מישהו שעבר גירושין הופך למומחה. לא להתפתות. לקבל יעוץ משפטי ראוי ומקצועי, מעו"ד שתחום מומחיותו הוא תחום המעמד האישי. הליך הגירושין עפ"י רוב הוא הליך מורכב וסבוך, הכולל הן הליכים משפטיים והן פעולות יומיומיות שיש להן השלכות על ההליכים המשפטיים. לכן קיימת חשיבות עליונה בקבלת ייעוץ מקצועי מעורך דין העוסק בתחום המעמד האישי.

  2. קבעו אסטרטגיה - בהליך הגירושין בדרך כלל שני הצדדים נסערים מאוד ופעמים רבות מקבלים החלטות לא רציונאליות או כאלו שעשויות לגרום להם לנזק בלתי הפיך. עם כל הקושי שבדבר, חשוב מאוד שלא להיגרר להחלטות אמוציונאליות ובמקום זאת לתכנן יחד עם עורך הדין אסטרטגיה כוללת לניהול הליך הגירושין. בדרך זו ניתן יהיה למקסם את הסיכוי להגיע לתוצאות הרצויות, למזער נזקים ופעמים רבות גם להימנע מפגיעה מיותרת בצד השני.

  3. אספו מידע ונתונים - מידע זה כוח, ובהליכי גירושין זה חשוב. חשוב מאד. גם אם טרם החלטתם סופית שבכוונתכם להתגרש אך קיים סיכוי כזה, חשוב כבר עכשיו להתחיל לאסוף מסמכים ונתונים ככל הניתן על מצבו הכלכלי של בן הזוג, תלושי שכר, דפי חשבון בנק, מכתבים ומסמכים המעידים על זכויות וחובות, על פעולות כלכליות שבוצעו. מסמכים הנוגעים לדירה / לבית. חוזי שכירות, הסכמים כלכליים עם צדדים שלישיים, הסכמי עבודה, ספחי פנקסי שיקים תדפיסי כרטיסי אשראי חשבונות בנק, מידע על הברחת רכוש, על הכנסות לא מדווחות, וכיוצ"ב. אפשר לצלם ולשמור מבלי שהצד השני ידע. גם מידע על קיום קשר רומנטי של הצד השני הוא רלבנטי. ניתן גם להיעזר בשירותיו של חוקר פרטי. במקרה של הקלטות, יש להזהר מהאזנות סתר, ולכן יש לקבל יעוץ משפטי מה מותר ומה אסור בנדון. כמו כן, חשוב לזכור כי ייתכן כי גם בן הזוג החל לאסוף מידע ונתונים עליכם. הניחו כי זהו המקרה ותפעלו בהתאם. 

  4. שמרו על הקלפים קרוב לחזה - גם אם אתם מסוג האנשים שאוהבים לשתף את בן זוגכם בהכל, עכשיו זה לא הזמן. היוועצות בעורך דין, איסוף נתונים ומסמכים וקבלת החלטה על תחילת ההליכים המשפטיים, כל אלה צריכים להיעשות ללא ידיעת בן הזוג, שכן אחרת עשוי בן הזוג לסכל כל אפשרות של איסוף הנתונים והמסמכים ואף לנקוט בהליכים משפטיים לפניכם ובכך לקבוע היכן יתנהלו ההליכים המשפטיים. בנוסף צאו מתוך הנחה שהצד השני אוסף נתונים לגביכם. ולכן היו ערים לנתונים ולמסמכים שאינם מעוניינים שיפלו לידי הצד השני. 

  5. אם צריך לפעול, אז עדיף שאתם תפעלו ראשונים ותירו את יריית הפתיחה - כידוע, בישראל קיים "מרוץ סמכויות" בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה. מי שיקדים ויתחיל ראשון בפתיחת ההליכים המשפטיים יקבע גם היכן יתנהלו ההליכים (אם בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה). קביעת הטריבונל עשויה להעניק יתרונות טקטיים ואף מהותיים בהליך ולכן חשוב מאוד להיות אלה שקובעים היכן יתנהלו ההליכים. גם כיום כאשר מקדימים להליכים המשפטיים הליך של יישוב סכסוך, יש חשיבות מי יפתח ראשון בהליך זה שכן הצד שפותח ראשון הוא זה שתהיה לו זכות הקדימה בנקיטת הליכים משפטיים וממילא הוא זה שיחליט על הערכאה אליה יגיש את תביעותיו. 

  6. בית משפט או בית דין רבני ? ההנחה המקובלת לפיה לגברים עדיף תמיד להתדיין בבית הדין הרבני ואילו לנשים בבית המשפט לענייני משפחה, היא הנחה שאיננה בהכרח נכונה. פעמים רבות דוקא לאישה יהיו יתרונות רבים יותר בהגשת תביעותיה לבית הדין הרבני ולגבר בהגשת תביעותיו לבית המשפט לענייני משפחה. נזכיר, כי בנקודה זו חשוב מאוד להיוועץ בעורך דין ולקבוע יחד אסטרטגיה כוללת לניהול ההליך. הבחירה בערכאה השיפוטית המתאימה היא תלוית מצב ונסיבות. 

  7. שמרו על קור רוח, ואורך נשימה – הליכי הגירושין הם מרתון, והם כרוכים במתח רב וקושי נפשי ורגשי. זה לא "זבנג וגמרנו". צריך הרבה אורך רוח. יש עליות וירידות. לא להשבר ולא להגיע למסקנות נמהרות. יש להימנע מפעולות אימפולסיביות ואמוציונאליות ונסו להישאר נאמנים לאסטרטגיה ולהחלטות שקבעתם יחד עם עורך דינכם.

  8. לא להשאיר אדמה חרוכה- עבור מי שלא התנסה בכך, המונח "גירושין" מתקשר מידית עם "כאוס", מריבות, משטרה, ילדים בוכים, ומה לא? לפעמים זה נכון, אך אין זה מחויב המציאות. בהחלט אפשר וגם כדאי אחרת. גירושין נכונים מבטיחים קשר נכון וטוב עם בן/בת הזוג לטובת הילדים ולטובת שני הצדדים גם יחד, וכן הם מבטיחים נקודת התחלה חדשה להמשך החיים של כל אחד מבני הזוג, עם כמה שפחות "גיבנות" ונטלים. צריך לזכור כי ברוב המקרים, הקשר עם בן/ת הזוג אינו מסתיים ברבנות אלא ילווה אתכם לעוד שנים רבות ולכן מערכת יחסים נעימה ותקינה עם בן/ת הזוג לשעבר היא בעלת חשיבות רבה.

  9. הימנעו מלערב את הילדים - הליך הגירושין הוא הליך קשה ואף טראומטי עבור הילדים ולכן, חשוב מאוד לנסות - ככל הניתן - שלא לערב את הילדים בהליך ובסכסוך שבין הצדדים. פעמים רבות מידי בני הזוג עושים שימוש בילדים כ"כלי משחק" או כאמצעי לחץ במסגרת ההליכים המשפטיים כדי להשיג את מבוקשם. אל תעשו זאת. זה אף פעם לא משתלם, ומביא רק נזק. 

  10. הסכם הגירושין- לא לזלזל בעריכת הסכם הגירושין. להשקיע בכך מחשבה רבה, ולצפות מהלכים קדימה. הסכם זה ילווה אתכם למשך שנים רבות. יש לדעת כי קרוב לודאי שלא ניתן יהיה לתקן או לבטל את הסכם הגירושין שלא בהסכמה, ולכן גם אם אתם מאד לחוצים לסיים את ההליכים אל תחשבו שאח"כ בדיעבד תוכלו לבטל את מה שהסכמתם בהסכם. זה לא יקרה. בתי המשפט ובתי הדין לא מבטלים הסכמי גירושין אלא במקרים נדירים, שסביר להניח שאתם לא תשתייכו אליהם. 

במאמר זה לשון זכר מתייחס גם ללשון נקבה ולהיפך. 

צור קשר

לפניות ולמענה מיידי

אני מעוניין לקבל מעת לעת מידע ועדכונים מקצועיים

שרלי פז ושות. משרד עורכי דין

צור קשר:

  • כתובת: רח’ הזית 6 ראשון לציון
  • טלפון: 03-9673305
  • נייד: 0505-286870
  • פקס: 03-9661463
  • דוא"ל: sharly@pazlaw.co.il
  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו